Машинното гласуване е доминирало на тези избори. С машини са гласували

...
Машинното гласуване е доминирало на тези избори. С машини са гласували
Коментари Харесай

Машинното гласуване е доминирало на 2 април. Предпочели са го 59 на сто

Машинното гласоподаване е доминирало на тези избори. 

С машини са дали своят вот 59,12% от гласоподавателите (1 476 809 души). Трите изборни региона в София град са с най-голям дял на машинното гласоподаване – с над 72% от гласувалите. Водещ е 23 изборен регион със 78,12%, следван от 24 изборен регион със 74.85% и 25 изборен регион със 72.28%. В Пловдив-град също всеобщо са предпочели да гласоподават с машини – 70,23% от гласоподавателите. 

Това сочат. Екипът на неправителствената организация е анализирал формалните данни за изборните резултати, оповестени в протоколите на всички районни изборни комисии (преди окончателните им ремонти от ЦИК).

На другия полюс са гласоподавателите, които са дали своят вот с машина в районите Видин – 40,2%, Разград – 42,14% и Търговище – 43,72%. 

Избирателната интензивност в страната на изборите от 2 април според ЦИК беше 40.63%. Така гласоподавателите, стигнали до урните в неделя, са с съвсем 1% повече от тези на изборите през октомври 2022 година и покрай броя на тези от изборите 2 в 1 през ноември 2021 г.  

Именно под предлог, че машинното гласоподаване затруднява и отблъсква гласоподавателите, първите импортирани законопроекти в предходния парламент бяха за промени на Изборния кодекс, припомнят от Института огромните напъни за бързо глауване на промени в Изборния кодекс, които да върнат хартиената бюлетина. С признатите промени се върна така наречен смесено гласуване и машините се трансфораха в “принтери ” на бюлетини. Така на 2 април избирателите във всички секции с над 300 души по лист в страната можеха да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина или да подадат гласа си на машина. Машините пък трябваше да отпечатват бюлетини, които да се преброяват от комисиите в края на изборния ден. Според условията на Изборния кодекс устройствата употребиха по-различна хартия спрямо предходни избори. Също по този начин бюлетините от машинното гласоподаване бяха по-дълги спрямо познатите ни до момента разписки. По всяка възможност това бяха някои от главните аргументи за следените проблеми в изборния ден – от време на време въобще не се отпечатваха машинни бюлетини, имаше случаи на празни или по-къси такива и други
 Източник Институт за развиване на обществената среда

" Тези партии, които в най-голяма степен упорстваха за връщането на хартиената бюлетина и въвеждането на смесено гласоподаване, техните гласоподаватели са се възползвали в най-голяма степен ", разяснява пред БНР Диана Ефтимова от Института за развиване на обществената среда.

При Движение за права и свободи към 40% от гласоподавателите са дали своят вот с машина, останалите с хартия. При ГЕРБ-СДС съотношението е 44 - 56%. При Българска социалистическа партия гласовете са разпределени поравно - 49,5 на 50,5%. 

Най-голям пък е делът на гласувалите машинно измежду поддръжниците на " ИТН " – 80,21%, следвани от обединението " Продължаваме промяната – Демократична България " – 79,13% и " Възраждане " – 69,51%. 

На база на протоколите на районните изборни комисии, не могат да се отделят данните за секциите, в които се е гбасувало само с хартиени бюлетини. В тези секции да вземем за пример на изборите през октомври 2022 година гласоподаваха към 175 хиляди души., иточняват от организацията.

  " Необходим е разбор на ЦИК за аргументите, довели до проблеми на разнообразни места. Следва да се усъвършенства работата на администрацията при организирането на гласуването с машинни устройства – от ресурсно обезпечаване и поддръжка, през тестване на техниката, образования на секционните комисии и прочие ", считат още от Института за развиване на обществената среда.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР